Katujen lääkärin matkassa / 24.3.2014 / Ilkka Taipale

1 - Taipale

Foorumilla vieraana Katujen lääkäri, poliitikko, kansalaisaktivisti, Ilkka Taipale

Ilkka Taipale tuntee vankilat, asunnottomat, pitkäaikaistyöttömät, mielensairaat, yksinäiset ja muut syrjäytetyt. Taipale on toiminut eduskunnassa, Kellokosken mielisairaalan ylilääkärinä ja sosiaalipsykiatrian professorina. Minkälaisiin eettisiin painiotteluihin elämänpolku on johdattanut? Mikä on lääkärin sosiaalinen vastuu?

Katso videotallenne tilaisuudesta osoitteessa: video.pohjoiskarjala.net
(huom. tallenne alkaa vasta noin 14 minuutin kohdalta, ja Taipale ilmestyy kuvaan n. 17 minuutin kohdalla.)

Katujen lääkärin matkassa 

Katujen lääkäri aloitti jo ennen valmistumistaan, ja esiinnousivat nuorisokysymykset, sodanvastainen toiminta,   kuolema/eutanasia, seksuaalikysymykset. Myöhemmin kiinnostuksen kohteiksi tulivat vielä asunnottomien-, alkoholistien-, mielensairaiden ja kaikkien syrjäytettyjen kysymykset. 

Katujen lääkäri koko maailman lääkärinä: rauhanliike vei mennessään 

Rauhanliikkeen taustoja Taipaleella oli jo 60-luvulta, jolloin Physicians for Social Responsibility, (lääkärin sosiaalinen vastuu) Yhdysvalloissa voimistui ja Group for the Advancement of Psychiatry oli vahvasti rauhan asialla, ja me siellä mukana  -

70-luvun lopulla ja 80-luvun alussa ilmapiiri maailmassa oli todella jännittynyt. Ihmiset pelkäsivät lastensa tulevaisuuden vuoksi.  Taipale ryhtyi päätoimiseksi rauhantyöhön vuonna1980, rauhanliiton toiminnanjohtajaksi, Vappu valmisteli kirjaansa Rauhan Lapset ( Tammi 1982). 

- Annlis Söderholm, pediatri joka oli mm ollut Vietnamissa hoitamassa palovammalapsia, Ilkka ja Vappu kutsuivat 19.1.1981 Taipaleiden kotiin nimekkään joukon lääketieteen nokkahenkilöitä kirjeellä, jossa vedottiin ihmisten tarpeeseen tehdä jotakin maailmantilanteen hyväksi. Kutsuttuina olivat mm Niilo Hallman, Yrjö Alanen,, Maija-Liisa Koski, Jussi Huttunen, Harri Vainio, Jorma Rantanen. Jaakko Perheentupa ym. Tästä syntyi idea yhdistyksen perustamisesta. 

Kuulimme Ulla Gyllenbergiltä, ruotsalaisen rauhanliikkeen toimijalta, että USAssa Airliessa oli ollut kongressi 1981 (IPPNWn peristamiskokous) jossa lääkärit olivat lähteneet ydinsotaa vastaan. Kutsuimme Lastenklinikalle heti 1981 koolle laajemman joukon väkeä ja monistimme vanhalla vahassysteemillä sinne vihkosen, jossa oli keskeiset alan kirjoitukset. Lääkärin Sosiaalinen Vastuu perustettiin sitten Suomeen vuoden 1982 puolella henkilöjäsenyyden pohjalta. Samaan aikaan professori Wasz-Höckert organisoi Lääkärit Ydinsotaa Vastaan –toimikunnan, jonka jäseninä olivat kaikki lääkärijärjestöt. 

LSV järjesti heti symposion Siuntion kylpylässä. johon osallistui toistasataa kollegaa. Analysoitiin, mihin Suomessa pitäisi ryhtyä. Päätettiin yhteisesti, että LSV lähtee liikkeelle monella eri teemalla, ympäristö, tulevat sukupolvet, ydinaseiden vastainen toiminta ja kehitysyhteistyö. Tämä onkin ollut onnekasta meille, koska toiminta on laaja-alaista. Tänä päivänä nuoret opiskelijat ovat taas kiinnostuneita kadun lääkärin kysymyksistä ja maailman asioista – työ jatkuu

 - Ilkka Taipale

2 - Taipale

3 - Taipale

4 - Taipale