Lyhyestä kuva kaunis / 29.4.2013 / Torsti Lehtinen

torsti3 torsti4

 Kirjailija, filosofi Torsti Lehtinen vieraana foorumilla.

Kuinka sairaus ja kipu todellistuvat valkokankaalla? Entä miten kuolemaa ja elämästä luopumisen tematiikkaa käsitellään? Kirjailija, filosofi Torsti Lehtinen taustoitti elokuvat ja alusti keskustelun niiden arvomaailmasta ja elämänfilosofiasta.

Foorumilla katsottiin yksi lyhytelokuva sekä katkelma täyspitkästä elokuvasta.

Riitta Riihonen: Valossa – Jouko Lehtola

Riitta Riihosen lyhytfilmi on oodi elämälle ja kuolemalle. Jouko Lehtola (1963 – 2010) oli helsinkiläinen valokuvaaja, joka tunnetaan monipuolisesta tuotannostaan. Hän kuvaa hivelevän kaunista meri- ja saaristomaisemaa, dokumentoi tanssilavojen nuorisokulttuuria ja rockfestareiden riehakasta menoa, mutta hän lähestyy mitään kaihtamatta myös elämän synkkää puolta. Perheväkivalta, huumekuolemat ja syrjäytyneiden nuorten ahdistus näyttäytyvät kaikessa alastomuudessaan hänen töissään.

Elokuva perustuu Jouko Lehtolan töihin ja omaelämäkerralliseen materiaaliin, jonka hän luovutti ohjaajan käyttöön. Riihonen kuvaa koskettavasti kuolemansairaan Lehtolan viimeiset ajat. Lehtola kuolee vain 47-vuotiaana kesken luomiskautensa hitaasti etenevään sairauteen. Elokuva seuraa lähietäisyydeltä, kuinka hän kasvaa kohtaamaan kuolemansa.

Nick Cassavetes: Sisareni puolesta

(Katsoimme ainoastaan katkelman ko. elokuvasta)

Yksitoistavuotias tyttö on pienestä pitäen joutunut luovuttamaan luuydintä leukemiaa sairastavalle isosiskolleen. Kun häntä vaaditaan luovuttamaan tälle myös toinen munuaisensa, hän kieltäytyy toimimasta ”varaosapankkina”. Tytön äiti tekee kaikkensa painostaakseen hänet suostumaan luovutukseen, koska se on muiden sopivien luovuttajien puuttuessa ainoa mahdollisuus pelastaa toisen tyttären henki.

Vaikka tyttö rakastaa vilpittömästi sisartaan, hän kieltäytyy tottelemasta äitiään ja vaatii saada määrätä itse omasta kehostaan. Hän palkkaa vähäisillä säästöillään jopa asianajajan puolustamaan oikeuttaan ruumiilliseen koskemattomuuteen. Käynnistyy dramaattinen henkien taistelu, joka päättyy yllättävään ratkaisuun.

-Torsti Lehtinen

torsti2

Foorumin yhdyshenkilö Mikael Taylor ja Torsti Lehtinen.